Новата програма на Европейската комисия Цифрова Европа“  трябва да разполага

...
Новата програма на Европейската комисия Цифрова Европа“  трябва да разполага
Коментари Харесай

Емил Радев: Ефективността на програмата „Цифрова Европа” зависи от ресурсите, с които ще разполага


Новата стратегия на Европейската комисия „ Цифрова Европа “  би трябвало да разполага с задоволително запаси, с цел да може да се оправи с провокациите на цифровия свят. Това разяснява евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, докладчик от страна на групата на Европейската национална партия, при приемането на мнението на Правната комисия на Европейския парламент по отношение на програмата.

„ На фона хакерските атаки, пред които Европейският съюз е изправен всекидневно, тематиката за сигурността в подтекста на новите технологии би трябвало наложително да участва в дневния ни ред. Предизвикателствата, които ни насочва цифровизацията, изискват Европейски Съюз да разполага с квалифицирани фрагменти, които не просто да следват, а да диктуват развиването на новите технологии ”, посочи българският евродепутат. Новата стратегия „ Цифрова Европа “  ще бъде основана за интервала 2021 - 2027 година и цели оптимално разширение и увеличение на изгодите от цифровата промяна за всички европейски жители, обществени администрации и предприятия, като препоръчаният бюджет е 9,3 милиарда евро.

В програмата се дефинират няколко водещи целта като укрепването на потенциала на Европа в региона на високопроизводителните изчислителни технологии (суперкомпютрите), изкуствения разсъдък, киберсигурността и задълбочените цифрови умения, както и гарантирането на тяхното необятно потребление в стопанската система и обществото. Насърчавани по едно и също време, те ще допринесат за икономическия растеж и ще покачат конкурентоспособността на Европа в бързо развиващия се цифров свят. Поставя се акцент върху областите, в които обществените разноски оказват най-силно влияние. Затова се залага на подобряването на успеваемостта и качеството на услугите в сфери от публичен интерес като опазването на здравето, правораздаването, отбраната на потребителите и обществените администрации. Във фокуса на програмата ще бъде и подпомагането на дребните и междинните предприятия да се приспособяват към измененията в цифровите технологии.

Евродепутатите от Комисията по правни въпроси обръщат особено внимание на въпросите, свързани с изкуствения разсъдък, където би трябвало да се обезпечи високо равнище на отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, данните, цифровите права и етичните аспекти на отговорността. Според членовете на комисията присъединяване на страните от Европейското икономическо пространство в новата стратегия е жизненоважна част от тяхната интеграция във вътрешния пазар и основен инструмент за съдействие в необятен кръг от области.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР